het gereedschap van de zeilmaker.                
het gereedschap van deze ambachtsman is eenvoudig maar sterk en vaak zelfgemaakt.
om zijn handen te beschermen gebruikt hij de zeilplaat of zeilhands,dit is een stuk tuigleer wat in een bepaalde vorm is gesneden en bewerkt wat als een soort handschoen word aangetrokken aan de werkhand (in mijn geval rechts) op deze handschoen is (onder een bepaalde hoek)  een stalen plaatje genaaid ,hier word de achterkant van de naald tegenaan gezet om  vervolgens deze door het doek of touw te duwen.
zoals je hieronder kan zien zijn ze verschillend in vorm ,de linker is voor het "naadjes stikken" zoals dat heet  de twee andere zijn voor het zwaardere werk het lijken,hiervoor gebruik je grotere naalden dus dat betekent meer kracht zetten ,,dus je hebt meer steun nodig om het werk te klaren.

zeilplaten

de zeilhaak
dit is een onmisbaar stukje gereedschap, je kan het zien als je derde hand.
het word zo goed als altijd gebruikt
als je stopt of even een pauze neemt is het goed om jezelf aan te leren de haak uit het zeildoek te nemen en in het stokje van de zeilbank te zetten,dit om een ongeluk te voorkomen want het puntje is heel scherp!!!

zeilhaak

de naalden
de naalden van de zeilmaker zijn 3 hoekig aan de punt en het voorstuk ,doorlopend naar rond en bij het oog gaat de vorm naar ovaal ,dit is om dat hier de draad erbij komt en zonder al te veel moeite het geheel door het gat wat de punt heeft gemaakt door moet.
de naalden zijn op lengte en nummer gesorteerd dit hangt weer samen met de dikte van het te bewerken doek en wat voor soort werkzaamheden het zijn.
Alle verticale geplaatste naalden worden gebruikt in de zeilmakerij,de bovendste is een combinatie van een mes en een naald en werd waarschijnlijk gebruikt om vis mee te rijgen om daarna te laten drogen,de onderste naald is een zakkennaald of paknaald en werd gebruikt om juttezakken of ander verpakkingsmateriaal mee dicht te rijgen,de halfronde naald is een biljardnaald.......(krijt op tijd)
om een idee te krijgen van de lengte ....de dikke naald links is 11 cm.lang


de els
er zijn twee soorten, een voor leer en een voor zeildoek voor leer is hij rond en voor zeildoek is hij vierkant in een punt uitlopend (de bovendste op de foto )dit stuk gereedschap is echt nodig voor het zwaardere zeilmakerswerk b.v. als er een lijketouw in de schoothoek word gezet,met deze vierkante els kan je gemakkelijk een gaatje groot genoeg voor de naald in het zeildoek "boren"

Els
de fit
het gebruik van dit stuk gereedschap is erg oud, deze drie zijn van pokhout maar ze zijn ook wel van been gemaakt of de tand van een walrus de vorm is ongeveer gelijk.de bedoeling is om de fit in de tier van een touw te steken en zodoende genoeg ruimte te krijgen om er een kardeel door te splitsen.  

fit
hefbord
dit gereedschap komt van oorsprong uit Engeland en is eenvoudig maar heel sterk in gebruik en ik heb het nog nooit in een Nederlandse zeilmakerij gezien.
het werkt als zo,,
steek de kardeel die aangetrokken moet worden door de opening of het gat
leg de kardeel met een halve steek om de hefboom    (dit is geen hamer!!)
zodat hij zichzelf beklemd,en haal de hefboom achterover naar je toe ,hiermee trek je de kardeel goed strak ,dit kan je een paar keer herhalen.
je begrijpt hoe groter de hefboom ,hoe strakker de splits

hefbord of op z'n Engels heavingboard en een heaving mallad

de draaier
je begrijpt het,met dit gereedschap kan je draaien ,,als je het garen waarmee je naait hieromheen slaat en gaat draaien word het garen zeer goed aangetrokken.
de hoeken zijn afgerond scherp zodat er wat wrijving ontstaat als het draadje eromheen ligt en er spanning op komt te staan.dit word vaak gebruikt tijdens het lijketouw aanzetten.
dit gereedschap kan ook gebruikt worden voor de dunnere lijntjes
als het vorige beschreven stuk gereedschap.
op het puntje van de draaier zit een klein kuiltje ,bedoeld om de naald nog net een klein zetje te geven als het een beetje krap word,,,,erg handig.

draaier
de zoomstrijker
dit is ook weer een oud stuk gereedschap en werd vroeger meer gebruikt dan tegenwoordig
want vroeger werden niet alleen de zomen ermee om gestreken maar werd het ook gebruikt om de naden die klaar waren platter te strijken.
dit gereedschap kan ook heel goed van een harde houtsoort gemaakt worden.

zoomstrijkers

de zeilbank
en wat ook een heel belangrijk onderdeel is van het geheel is de zeilmakersbank
dit moet een stevige bank zijn van 1,5 mtr. lengte en ongeveer 30 cm. breed
goed van zithoogte en mooi glad op het zit gedeelte zodat je heen en weer kan glijden.
deze bank moet voorzien zijn van een stok die stevig aan de bank is bevestigd,
en er zo'n 30, 35 cm.bovenuit komt
deze stok zit voor de zeilmakers die rechts zijn aan de rechtervoorkant, hier kan je de zeilhaak met een mastworp aan vast zetten.
onder aan de bank kan je een ruimte maken voor het bolletje garen te bewaren ,links en rechts op het eind zitten er gaten in de bank om gereedschap in te bewaren zoals een fit of een els.

zeilbank
        terug naar wat wil je maken