het grootzeil opmeten
nu word het iets moeilijker want je gaat hier met  twee lijnen meten of wat makkelijker is met een lijn en een meetlint.
dit meetlint bind je bij het 0 punt met een dun lijntje aan de nokhoek van de gaffel vast.
Het lijntje bindt je aan de rakhoek van de gaffel vast, die gaat het voorlijk voorstellen.
met deze opstelling kan je ook de diagonale lijnen opmeten ,die van
de rak/ schoothoek en van de nok / halshoek lopen,deze maten zijn nodig voor een goede positie van de gaffel en de giek en natuurlijk voor het rekenwerk te controleren
voordat we het hele spul gaan hijsen gaan we eerst de giek in de goede hoogte zetten die we willen hebben,voor alle veiligheid ga je bij de helmstok staan en steek je hand omhoog,,,dit is een goede positie  voor de schoothoek,hou er rekening mee dat het doek altijd wat uitzakt, maar dan nog is dit veilig genoeg,neem maar van mij aan  dat het wel handig is als de giek over je heen draait als je door de wind gaat.
We heisen nu de gaffel omhoog en zetten we de blokken tegen elkaar en beleggen de val op zijn eigen klamp,,daarna de piekenval langzaam doorzetten tot dat  hij ver genoeg zit en beleggen deze ook op zijn eigen klamp,door het meetlint achter en het lijntje voor strak te zetten krijg je al een beter beeld hoe het zeil eruit komt te zien,nu heb je nog de kans om te veranderen,ga even op een afstand staan en kijk nog een keer goed naar de gaffelstand onthou goed,,,nu kan het nog.
als je met je opdrachtgever eruit bent hoe het het beste staat  ga je met het meetlint meten,,,eerst het achterlijk dat is gemakkelijk dan de diagonaal nok/hals,,spreek met jezelf af dat je één punt aan houd in gedachte voor de halshoek bijvoorbeeld de overgang  giek /lummel dit geld voor deze lengte maar ook voor de voorlijk lengte.
nu heb je met je meetlint twee lengte,s gemeten het achterlijk en de diagonaal nok/hals.
we gaan nu met het lijntje in de weer, trek het strak en leg er een knoop in op de eerder afgesproken plek dit is de voorlijk lengte, trek het lijntje strak naar de schoothoek en leg op dit punt om vergissing te voorkomen twee knoopjes dit is de diagonaal rak/schoot.
je hebt met het lijntje twee lengte,s gemeten het voorlijk en de diagonaal rak/schoot.
de lengte,s van de gaffel en de giek kunnen we op het dek nameten.
als we de lengte,s die we opgemeten hebben met het meetlint ingevuld hebben in een ruwe schets kunnen we de gaffel laten zakken en de lijn op gaan meten die het voorlijk en diagonaal rakhoek/schoothoek voorstelde en natuurlijk goed invullen in de schets van het te maken grootzeil.
Als de lijntjes opgeruimd zijn kan je de gaffel en de giek opmeten,
de giek weer vanaf de afgesproken plek naar het oog van de schoothaak,
en bij de gaffel van oog naar oog als het een rechte gaffel is ,als het een ronde gaffel is kan je er beter even een mal van maken het is ook makkelijk om de onderlinge afstanden van de grommertjes in te tekenen, bij een rechte gaffel kan je het gewoon opmeten.

de formules voor een grootzeil
de formules voor de broek